Stek i kokosfett

Stek proteinpannkakor i kokosfett

Ekologisk kokosolja är bra till mycket. Ett riktigt universalmedel! Det går inte bara att använda till badolja, hårnäring, ansiktstvätt och antirynkmedel, det är också helt utmärkt att steka pannkakor i. Stek därför proteinpannkakorna i kokosolja och ta tillvara på många av kokosoljans positiva egenskaper.

Olika oljor

Både olivolja och rapsolja, som man kanske normalt steker i, är väldigt känsliga. De är visserligen goda att ringla över salladen, att steka något snabbt i eller under en längre tid på lägre värme. Men tyvärr så kan oliv- och rapsolja härskna ganska snabbt. Värme kan just vara en bidragande orsak till att oljorna förlorar sin kvalité. Därför är det nästan underligt att just de oljorna har blivit normen när det gäller att steka mat.

Kokosolja är istället mycket tålig där det gäller höga värmetemperaturer. Sammansättningen i oljan är annorlunda och den bevarar därför sin nyttiga egenskaper och kan överföra många av dom till den stekta proteinpannkakan.

Laurinsyra och kaprylsyra

Kokosoljan innehåller det nyttiga ämnet laurinsyra som hjälper kroppen mot virus och bakterier. Den skyddar exempelvis mot influensa, mässling, stafylokocker och streptokocker.

I kokosoljan finns också den nyttiga kaprylsyran som man även kan finna i bröstmjölk. Kaprylsyra motverkar uppkomsten av candida, en sorts skadlig svamp som kan förekomma i tarmen. Kaprylsyran stärker även immunförsvaret.

Det är skillnad på kokosolja och kokosfett

De positiva egenskaperna kommer från kokosolja, som är ett kallpressat kokosfett. Värt att nämna att detta inte är samma sak som det raffinerade kokosfettet, där många positivia egenskaper försvunnit i tillverkningsprocessen.

coccosolja   kallpressad kokosolja