Löpning för nybörjaren

Att snöra på sig löparskorna för att springa så fort och långt som möjligt är ingen bra idé för den som är ovan. Dels kommer det antagligen inte att gå så bra, dels är det inte bra för kroppen. Att börja med löpning bör ses som en mer långsiktig utmaning – både för att det ska vara skonsamt för kroppen, ge bra resultat och vara roligt längs vägen.

Vanligaste misstaget vid löpning

Ett vanligt misstag bland personer som bestämt sig för att börja med löpning är att gå ut alldeles för hårt. Börjar man för hårt hinner inte muskler, senor och ligament med och det finns en relativt stor skaderisk. Det tar tid för kroppen att välja sig vid träningsformen – som trots allt är båge högintensiv och innebär hårda stötar för bland annat knän.

Skaffa rätt utrustning

Löpning underlättar om man har rätt utrustning, eller kanske snarare rätt kläder dör Lätta och smidiga sådana är att föredra. Skillnaden att jogga eller springa i tights jämfört med ett par mjukisbyxor är stor. Bara när det kommer till det faktum att ett par tights sitter nära kroppen. Träningstights är dessutom tillverkade i ett funktionsmaterial som transporterar bort fukten från kroppen. Något som är bra vid löpning – som många gånger innebär en hel del svett.

Förutom lätta, sköna och helst fukttransporterande plagg ska man givetvis också se till att skaffa ett par riktiga löparskor om man vill komma gång med just löpträning. Både knän och fötter kommer vara tacksamma om man gör ett bra val när det kommer till skor. Löparskor har ofta en lätt vikt, ger det stöd som foten behöver och har vanligen bra dämpning.

Gör upp en plan

Ett annat bra tips för den som vill börja med löpning är att göra upp en plan. Att ge sig ut för att pressa fram flera kilometer från första början är som sagt ingen bra idé. Så något slags schema kan vara bra att följa.

Sådana finns att hitta på nätet om man inte vill göra sitt eget. Upplägget kan vara att man börjar promenera i rask takt i några minuter, för att sedan jogga någon minut under den första veckan. Därefter minskar man successivt på promenadtempot för att öka farten mer och mer.

Förutom att det är viktigt att skynda långsamt när det kommer till löpning så är det också viktigt med vilodagar. Kroppen behöver återhämta sig mellan träningspass, nästan oavsett vilken träningsform det gäller. Dessutom är det bättre att träna 2–4 gånger varje vecka under en längre period, än att träna varje dag under bara en kort tid.

Fyll på med energi

Sist, men inte minst, ska man såklart se till att fylla på med energi både före och efter en löptur. Kolhydrater ger snabb energi inför ett pass och efteråt kan man gärna fylla på med proteiner. Eftersom man svettas mycket vid högintensiv träning är det också viktigt att man får i sig mycket vätska. En halvliter vatten direkt efter passet är bra!