Använder du mobilen rätt när du tränar?

Det är helt klart ett omdiskuterat ämne huruvida man ska ha mobilen med sig på gymmet eller inte. Och även om det finns många bra argument för varför du inte ska ta med mobilen, så finns det också några riktigt bra argument för att ta med mobilen på träningspasset. Din mobil kan, i rätt mängd, vara ett fantastiskt verktyg som kan hjälpa dig att gå framåt i din träning, och att hitta rätt typ av träning.

I den här artikeln kommer vi att ta upp några viktiga tankar angående att träna med mobilen. Ett tillbehör som är viktigt att ha med dig när du tränar med mobilen är ett välanpassat fodral, till exempel ett Samsung Galaxy S21 Ultra fodral om det är en sådan telefon du har. Mobilen behöver klara av alla påfrestningar under träningspasset, du vill exempelvis inte tappa den när du springer.

Träningsappar för att individanpassa din träning

Det finns inte två personer som reagerar exakt lika på samma träningspass. Vi är alla olika, och vi har alla olika förutsättningar, utmaningar och styrkor. Din kropp är olik alla andras, och du behöver först och främst lära känna dig själv för att kunna veta hur du ska träna för att få bäst effekt. Så gör ditt bästa för att individanpassa träningen. Anpassa den helt efter hur mycket du orkar och klarar av.

Din träning beror också på var ditt fokus ligger. Är du mest intresserad av att bygga upp en basstyrka för att orka med vardagens strapatser, eller är träningen mer som en hobby för dig? Med rätt träningsappar kan du komma långt. Du måste kanske göra lite efterforskningar, testa lite olika appar och våga prova nya saker för att upptäcka vad som är bäst för dig och din hälsa.

Använd mobilen när du tränar hemma

Din mobil är fantastisk när du inte har råd med ett gymkort, eller bor för långt ifrån ett gym. Eller helt enkelt inte har tid att åka in till gymmet. Du kan enkelt träna hemma i vardagsrummet genom att använda träningsvideor på YouTube eller liknande sidor. Din mobil kan hjälpa dig att komma i gång med träningen, hålla reda på dina träningstillfällen och se dina framsteg. Det är alltid en bra motivation till att fortsätta.

Att tänka på när du inkluderar mobilen i träningen

Den moderna människan är alltid uppdaterad och nåbar – under maten, på jobbet, i hemmet, när du är på promenad och i bilen. Vi är aldrig utom räckhåll. Inte ens på gymmet, eller under springturen. Så för att kunna använda din mobil utan att störa träningen är det viktigt att du begränsar antalet notifikationer du får under tiden som du tränar.

För det första tar det tid om du halkar in på Instagram eller TikTok under träningspasset. Dina korta pauser kan lätt dra ut på tiden, och effektiviteten och intensiteten på ditt träningspass kan försämras. Det kan också vara en fara eftersom du inte är lika uppmärksam på dig själv eller din omgivning när du tränar. Så om din mobil har en inställning som begränsar appar du kan använda under träningspasset, var inte rädd för att använda den. Världen runt omkring kan vänta ett tag medan du fokuserar bara på dig och din träning för en kort stund.