Fyra vägar till mer välmående

Då och då är det vanligt att hamna i en nedåtgående spiral. Man gör många sämre val kostmässigt, rör på sig mindre och andra saker som gör att man kan känna sig trött och orkeslös. Kost och motion är två saker som verkligen hör hälsan till och något man förbättra om man strävar efter en mer välmående. Men det finns även fler saker man kan göra.

Se över kosten

Kosten påverkar både kropp och sinne. Mat är energi som alla behöver men här kan man göra både bra och sämre val. Tillhör man en av dem som sällan äter frukt och grönt kan det vara ett första steg. Kanske går det att klämma in en frukt om dagen och en liten sallad till en av dagens måltider.

Äter man ofta ute kan man börja laga mer mat hemma från grunden. På så vis får man också bättre koll på vad man faktiskt får i sig. På nätet finns mängder av goda och hälsosamma recept att hitta. Speciellt om det känns svårt att byta bana eller komma på vad som ska lagas.

Motionera mera!

Ett annat steg till en mer hälsosam livsstil är att motionera. Det kommer många fördelar av att röra på sig regelbundet, gärna så pass att man får upp pulsen. Precis som med kosten påverkar träning och motion både kropp och sinne och det kan räcka med en 20–30 minuters promenad om dagen. Men en mer pulshöjande aktivitet ett par gånger i veckan kan vara att rekommendera.

Avkoppling och återhämtning – viktigt för mentalt välmående

Vill man förändra sin livsstil är det viktigt att tänka på att det inte kan ske över en natt. Det är bättre att börja med några få saker, för att sedan lägga till mer om man tycker att allt känns okej. Och precis som att träning och motion är viktigt så är avkoppling och återhämtning också det. Det är viktigt att vila mellan varven; och lyssna på kroppen när den meddelar att det är dags att ta det lugnt.

välmående

Skratta och må gott

Att skratta och göra saker man mår bra av är också viktigt för en hälsosam livsstil. Att följa en strikt diet eller träna stenhårt efter ett uppgjort schema är inte det. Se till att ha roligt på vägen, annars kommer förändringarna troligen inte att hålla i längden.

Hitta en balans mellan alla goda ting

En hälsosam livsstil handlar mycket om balans. Att vara och leva hälsosamt betyder inte att man aldrig kan unna sig ett restaurangbesök, en pizza eller en skål med godis. Kanske är det just där man finner njutningen i livet och då ska man såklart se till att unna sig. Men det kanske inte behöver vara lika ofta som förr.

Även när det kommer till motion och vila är det som sagt också viktigt med balans. Ibland behöver man faktiskt ligga på soffan och se en bra film i stället för att ge sig ut på en löptur, även om det oftast brukar vara skönt bara man kommer i väg.

Oavsett hur man hittar sin balans är en nyckel till en välmående att man behåller kontinuiteten. Det betyder all det alltså inte räcker med att äta bättre eller gå på promenad någon gång i veckan. I stället gäller det att göra de bättre vanorna oftare och under en längre tid för att se ett resultat. Lite som med övning – ju mer övning, desto mer färdighet.