Många ägg i proteinpannkakan

Det brukar vara 2 till 3 ägg som man knäcker och vispar i en normal pannkakssmet, men när det kommer till proteinpannkakor har antalet ofta ökat till 6 ägg, eller kanske till och med ännu fler. Varför? Vad är det som är så bra med ägg? När man tränar är det viktigt att hålla ett tillräckligt stort proteinintag. För det och mycket annat är det bra med ägg.

Tillskott av protein

Proteinpannkakor tillagas ofta med olika varianter att proteinpulver som bas. Det är ett gott och smidigt sätt att få i sig den proteinmängd man räknat ut att man behöver. Men äggen innehåller också mycket protein. Dessutom är ägg en helt naturlig produkt utan tillsatser. Att öka mängden ägg är därför riktigt smart för den som vill få i sig mer protein.

Många nyttigheter i ägg

Ett ägg innehåller det mesta som människor behöver, utom just kolhydrater och vitamin C. Järn och selen är två nyttiga mineraler som ägg innehåller. Dessutom finns i ägg viktiga fettsyror. Just äggulan har gott om ämnet kolin, som har gjort sig berömt för att höja prestationsförmågan, minnet och kanske till och med motverka cancer. Även d-vitamin, som många nordbor har brist på under mörkaste delen av året, finns i ägg.  D-vitamin är bra för skelettet och motverkar vinterdepressioner.

Risker med kolesterolet

Den som har en sjuklig kolesterolkänslighet ska rådgöra med läkare om ägg är något för honom eller henne. Annars krävs det extrema mängder ägg dagligen för att just kolesterolet i ägg skulle vara skadligt.

Forskning har visat att ägg inte har så stor påverkan på kolesterolet i blodet som man tidigare trott. Kolesterol är ett sorts fett som bildas automatiskt av kroppen. Får man inte i sig så mycket ifrån maten, så kan man istället få i sig desto mer av kroppens egna kolesteroltillverkning. Att tillaga proteinpannkakan med många ägg gör därför normalt ingen större skillnad för kolesterolvärdet.

tiramisu med protein Proteinfull smoothiedryck

Se hela utbudet av proteinprodukter inom matlagning