Vad innebär en hälsosam livsstil?

Frågan om vad som är en hälsosam livsstil har egentligen inget bra svar eftersom alla kan ha olika uppfattningar. Även förutsättningar är olika när det kommer till hälsa. Genom att bryta ner det i delar är det dock lite enklare att reda ut begreppet, då det finns mycket som bevisat påverkar hälsan – vad man stoppar i sig, hur mycket man rör på sig och hur man sover.

Kosten påverkar hälsan

Vad man äter och inte äter påverkar hälsan – det finns det mycket forskning kring. Att äta bra är därmed A och O för att nå en hälsosam livsstil. Halvfabrikat, processad mat och snabbmat är sådant som inte är speciellt bra om man äter det för ofta. Det innehåller vanligen mycket salt, mycket dåliga fetter och till det dessutom dåligt med näringsämnen. Och kroppen behöver näring.

Vet man med sig att man äter mycket ”dålig” mat kan det vara en idé att försöka börja med en mer näringsrik kost. Att laga maten själv från grunden gör att man får bättre koll på vad man faktiskt får i sig. Då kan man med fördel se till att få i sig grönsaker, fibrer, proteiner och hälsosamma fetter dagligen. Med det sagt betyder det inte att man aldrig kan unna sig en pizza eller en hamburgare från favoritstället då och då, men det är bra att ha en balans i kosten.

En vanlig missuppfattning kring kost är att det mer eller mindre bara hänger ihop med vikt men så behöver det inte nödvändigtvis vara. Man kan ha en normal vikt men ändå ha dåliga värden och vice versa, så på det stora hela kan man säga att det egentligen handlar om hur kroppen ser ut på insidan. Sedan är det såklart inte så bra att vara överviktig, eftersom det kan leda till många andra hälsoproblem – men det är ett annat kapitel.’

 

Motion är bra för en hälsosam livsstil

Att träna och röra på sig regelbundet är också något som mycket forskning har visat vara bra. Det behöver inte gå till överdrift för att man ska få kalla sig som hälsosam men att åtminstone komma ut på en 30 minuters promenad om dagen kan göra gott för både kropp och knopp.

Regelbunden träning och motion har många positiva effekter på kroppen – det minskar till exempel risken att drabbas av sjukdomar kopplade till hjärta, kärl och blodtryck. En person som regelbundet rör på sig mår troligen bättre på det stora hela än vad en person med en stillasittande livsstil gör. Även här kan det vara bra att se över sina vanor om man vill ha en mer hälsosam livsstil.

Återhämtning och vila

Precis som att det är viktigt för kroppen att röra på sig är det även viktigt med återhämtning och vila. Sömn är en otroligt viktig del för att bibehålla en god hälsa så tillhör man en av dom som gärna stannar uppe sent in på nätterna men ändå måste kliva upp tidigt kan det vara läge för en förändring.

Sömnbehovet kan dessutom variera men kroppen är bra på att tala om när den är trött och behöver extra återhämtning och vila – så se till att lyssna på dem signalerna!