Kostschema och diet – vad är skillnaden?

Har man hamnat i dåliga vanor när det gäller kost kan det kännas både hopplöst och svårt att vända skutan åt rätt håll. Många väljer att hoppa på en diet och andra väljer kostschema. Men vad är egentligen skillnaden, och vilket alternativ är bäst? I texten nedan finns mer att läsa om båda delarna, samt vad som passar olika personer, tillfällen och så vidare.

Diet

Det finns nästintill hur många olika dieter som helst. Alltifrån enkla varianter där man utesluter socker, till extrema varianter med stort kaloriunderskott. Likt för dem flesta är att de kan vara svåra att hålla under en längre tid om man inte har en väldigt bra disciplin. Ju hårdare en diet är, desto svårare är den av naturliga skäl att hålla.

Att gå på en lågkalori-diet under en längre period är heller inte hälsosamt. Detta Eftersom kroppen och alla dess organ behöver energi för att fungera.

Det finns dock positiva saker med dieter också. Att gå på en specifik diet under någon vecka eller två, kan vara en bra kickstart för att ”rensa systemet”. Har man varit strikt under en kort period kan det för vissa vara enklare att sköta kosten bättre än innan. För andra kan det slå bakut och bli värre.

Kostschema

Ett kostschema påminner förvisso om en diet men skillnaden är att ett sådant är anpassat efter ens egna behov. Ett kostschema är något som görs av exempelvis kostrådgivare eller personliga tränare. Även dessa är vanligt att man följer under en viss period. Det kan till exempel gälla 8 eller 12 veckor, där personen som gjort schemat har tagit hänsyn till vilka mål man har under perioden.

Är målet att gå ner i vikt så är det troligt att man kanske har räknat på ett litet kaloriunderskott. Är syftet att bygga muskler istället kommer ett kostschema troligen att innehålla en hel del protein. Det är heller inte sällan som kostschemat kombineras med träning för att ge maximal effekt, oavsett om det gäller att minska i vikt, öka muskelmassa eller helt enkelt få ett bättre mående.

Att förändra sina matvanor

Alla människor fungerar olika och har olika behov och det kan finnas flera anledningar till att man vill förändra sina matvanor. Vissa behöver äta mindre och andra mer för att må bra. Det behöver inte alltid handla om att man önskar förändra kroppen på något sätt, utan att man ska kunna må bättre och få i sig de näringsämnen som kroppen behöver.

Att förändra sina matvanor är inget som sker över en dag oavsett om man väljer en diet eller ett kostschema. Vill man att det ska fungera i längden är det de små valen som kommer vara avgörande. Alltså inte huruvida man följer det ena eller det andra. Många säger att det gäller att få en kontinuitet i det man gör. Gör man det bara en dag ser man knappast några resultat, men låter man det gå 1-2 veckor kan stora skillnader märkas.

Ett kostschema kan alltså fungera för den som vill förändra sina matvanor och må bättre.  En diet å andra sidan kan som sagt vara tuff och svår att hålla, men kan fungera för vissa. Det gäller också att hitta det som passar en bäst eftersom vi har alla såväl kroppar som fungerar olika, som olika förutsättningar.