Kom igång med din hemmaträning

Man behöver inte betala för ett dyrt gymkort för att få till ett bra träningspass. Det går lika bra att få effektiv träning på hemmaplan. För samma peng som för får för ett år på gym kan man köpa många olika träningsredskap som sedan kan användas år efter år. Nedan följer tips på redskap och andra råd för att komma i gång med hemmaträning.

träningsredskap för hemmaträning

Att komma igång med hemmaträning

Många upplever att det svåraste med hemmaträning är att komma i gång. Det bästa tipset är egentligen att bara börja. Det behöver inte alls vara avancerat eller välstrukturerat från början; bara man kommer i gång med något och gör det till en vana.

Det kanske till och med inte behöver starta med ett träningspass. Ibland kan starten vara att planera en mer hälsosam livsstill med nya nyttigare kostvanor. Ett tips är också att leta några övningar och skriva ner dessa så att det finns något att gå efter. Det finns mängder av övningar att hitta på nätet och även en hel del träningsvideos som man med fördel kan ha på under passet.

Har man kommit så långt brukar det både rulla på och kännas roligt.

Hitta en lämplig plats

Ett första steg för att komma i gång med att träna hemma är att hitta en plats som man kan göra det på. Har man ett rum som stor tomt är det såklart ultimat, däremot går det faktiskt lika bra i vardagsrummet. Även garage, en hörna i ett kontor, hobbyrum eller liknande fungerar bra.

Platsen är faktiskt inte det viktigaste – men bor man trångt kan det vara smart att köpa redskap som går att gömma undan mellan passen om man inte vill ha dem liggandes framme.

Olika redskap för hemmaträning

Så vilka redskap behöver man? Det finns nästan oändligt med träningsredskap att välja bland. Ett bra tips är att köpa redskap som kan användas till många olika övningar. Ett annat hett tips är att börja med en träningsmatta då det är skönt att ha något annat än golvet under kroppen. Dessutom skyddar mattan golvet under träningspasset.

Ett annat bra redskap att ha till hands vid hemmaträning är gummiband. Dessa kan användas för att öka motståndet vid många olika övningar och för många olika muskelgrupper. Gummiband finns i olika storlekar och med olika motstånd. Dessutom kan man ha flera olika sorter, och dem tar nästan ingen plats alls.

Hantlar och kettlebells är också bra redskap för den som vill träna hemma. Har man mycket plats kan det vara en god idé att satsa på någon slags maskin – så som löpband, roddmaskin eller cykel.

Träna utomhus

Har lite plats hemma kan man istället utnyttja den ytan naturen har att erbjuda till träning. Detta kan vara ett roligt sätt att variera passen på om vädret tillåter. Ett par gamla bildäck, stockar, stubbar och annat kan bli en utmärkt bana för högintensiv och pulshöjande träning. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna och är man händig kan man ganska enkelt snickra ihop passande redskap som tål att stå ute.