Fem fördelar med styrketräning

Det finns få, om ens några alls, nackdelar med träning. De flesta som tränar regelbundet vittnar om ett bättre mående. Man bli piggare, gladare och håller sig frisk både från virusinfektioner, samt från mer allvarliga sjukdomar som kan komma till följd av ett mer ohälsosamt levnadssätt. Alla typer av träning gör gott för hälsan och all träning är bättre än ingen alls. Nedan finns det däremot mer att läsa om några av de fördelar som finns med att träna styrketräning.

Starkare kropp

Att man blir starkare av styrketräning råder det inga tvivel om – men det i sig har också flera fördelar. Man blir mer uthållig och orkar mer i vardagen. Det kan vara en så enkel sak som att orka sitta helt upprätt, eller att orka lyfta och flytta på tunga saker utan problem.

En starkare kropp kan dem flesta ha nytta av. Aven om man såklart inte behöver träna i syftet att kunna lyfta så tungt som möjligt.

Muskler ger en ökad förbränning

Styrketräning bygger muskler och med mer muskler kommer en förbättrad metabolism och en ökad förbränning. Musklerna kräver nämligen energi, även när de är i vila, vilket gör att man kan äta mer utan att gå upp i vikt. Tränar man tungt är det dessutom viktigt att äta ordentligt. Dels för att musklerna ska kunna växa, dels för att orka med träningen.

Ökad muskelmassa och förbränning kan även vara till hjälp vid viktnedgång. Även om högintensiv träning, så som löpning och raska promenader, förbränner mer under själva passet så ger tung träning en längre förbränning efter passet. Den kan hålla upp till ett helt dygn.

Styrketräning motverkar åldrande

Styrketräning är inte bara för unga personer. Även äldre har god nytta av att köra ett hårdare träningspass någon eller några gånger i veckan. Den tunga träningen stärker immunförsvaret och kan fungera som förebyggande metod mot allvarliga sjukdomar som ofta kommer som följd av att man blir äldre, så som hjärtproblem, högt blodtryck och diabetes.

Håller man i gång träningen även när man bli äldre bibehåller man också sin muskelmassa. Man slipper därmed problem med värk, benskörhet och andra ofta åldersrelaterade krämpor.

Gladare och lättare sinne

Vid träning händer många saker i kroppen – bland annat frigörs endorfiner, ett hormon som ger en direkt känsla av välbefinnande. Träning kan till viss mån hjälpa kroppen att minska stress och att träna regelbundet kan ha positiva aspekter för personer som lider av depression. Många kan nog vittna om att man sällan ångrar ett träningspass, även om motivationen innan varit låg.

Förbygger skador

Visst finns en risk att skada sig i samband med träning men det är vanligare att man skadar sig på andra sätt. Kanske halkar man, snubblar, ramlar eller lyfter något tungt på fel sätt. Har man muskler skyddar dom lederna och risken att göra sig illa är mindre. Det finns även forskning som pekar på att man kan återhämta sig snabbare efter en skada om man regelbundet tränar styrka.