5 tips för bättre kondition

Mycket stillasittande är inte särskilt bra för hälsan. Kroppen mår bra av att röra på sig men har man dålig kondition kan minsta steg kännas tungt och jobbigt. Kondition är dock något man kan träna upp relativt snabbt och det finns några bra tips för att lyckas med utmaningen.

Motion är bra för kondtion

Börja försiktigt

Tips nummer ett – börja försiktigt. Det är sällan en bra idé att gå ut för hårt, hur motiverad man än känner sig. Tar man i så man spricker redan från början kommer det kännas jobbigt att fortsätta kanske redan efter några dagar. Dessutom finns en viss skaderisk.

I stället för att springa en halvmil varje dag för att motivationen känns bra – börja med två lugna pass varje vecka och öka sakta men säkert efter som. Det gör dessutom att man får en chans att hinna längta efter nästa pass, vilket gör det ännu roligare!

Ha mål och delmål

För vissa har det ingen betydelse, men för andra är det jätteviktigt med delmål längs vägen. Kanske är målet att bli gladare och piggare, eller att springa milen på under timmen. Att ha små delmål längs vägen, som kan checka av allt eftersom, är motiverade och roligt. Kanske väntar till och med en liten belöning när man når något man strävat efter?

Sätt upp delmål för din kondition.

Hitta någon annan som vill förbättra sin kondition

Delad glädje är dubbel glädje! Kanske finns en granne, vän eller familjemedlem som också känner sig motiverad att slipa på sin kondition. Det kan vara både roligt och motiverade att göra det tillsammans och det kan dessutom kännas lättare att ta sig i väg om man har sällskap. Att det blir ett extra tillfälle att umgås är ju bara ett stort plus!

Träna intervaller för snabba resultat

Är det stora målet att få en bättre kondition? För att orka längre och bli snabbare är intervaller den bästa vägen till snabba resultat. Att träna intervaller har flera fördelar. Det kommer bland annat att höja mjölksyratröskeln och förbättra kroppens syreupptagningsförmåga – två viktiga faktorer för att bli mer uthållig.

Man kan med fördel variera intervallpassen med både korta och långa intervaller, men det är viktigt att tänka på att just detta är en väldigt intensiv och slitsam träningsform. Det är därmed viktigt med vila och återhämtning mellan passen.

Små saker gör också skillnad för din kondition

Det finns flera anledningar till att man kan vilja förbättra sin kondition och det behöver absolut inte handla om att man vill kunna springa långa sträckor på kort tid. Det kan lika väl handla om att man vill kunna leka mer med sina barn eller kunna bära matkassarna utan att bli andfådd.

Oavsett anledning – tänk på att även dom små sakerna gör skillnad. Bär dom där matkassarna uppför trappan i stället för att ta hissen. Promenera eller cykla till jobbet i stället för att ta bilen några dagar i veckan, och stå och arbeta istället för att sitta om det finns möjlighet. På lång sikt gör även små förändringar skillnad!