Smaskig & proteinrik granola

Granola är lätt att göra och du kan variera recepten i all oändlighet! Anpassa den efter dina smakpreferenser och det är busenkelt att göra den extra proteinrik. Den knapriga granolan kan du äta tillsammans med yoghurt eller mjölk, du kan ta en näve och äta som den är när du är sugen på något eller så kan du göra en riktigt festlig efterrätt. I det här receptet siktar vi in oss på en smakkombination av choklad, frystorkade bär och dadlar som ger en hint av kola och karamell.

När du gör granola kan du med fördel göra en rätt så stort sats! Förvarar du den i en förpackning som sluter tätt håller den ganska länge. Dessutom är det så gott och passar både till frukost, mellanmål och dessert, så rätt som det är gapar burken tom.

För styrka och uthållighet

Granola har i grunden ingredienser som är särskilt bra för dig som stykretränar eller lever ett allmänt aktivt liv. I en enda portion får du i dig hälsosamma fetter och mineraler av nötterna, fibrer och vitaminer av havregryn, frukter och bär. Du kan även smaksätta med kanel och kardemumma som både gör gott och är gott. Självklart kan du blanda i proteinpulver för att ge din granola en ordentlig boost! 

 

Photo by Ovidiu Creanga from Pexels

Du kan lätt svänga ihop en god granola under en lat söndagseftermiddag, det krävs inga specialistkunskaper i köket men håll gärna koll på granolan när den är i ugnen. Alla ugnar är lite olika och när granolan kanske är klar i din ugn kanske den är på väg att brännas i en annan. Rör om ett par gånger ta ut den när den börjar få färg.

Har du inte alla ingredienser hemma redan så gör vi det enkelt för dig att klicka dig till produkterna i receptet!

1. Sätt igång ugnen på ca 150 °C och blanda sedan torrvarorna i en skål:


2.
Blanda sedan honung, kokosolja och vaniljextrakt häll över torrvarorna och blanda noga:


3.
Nu är det dags att lägga blandningen på en ungsplåt med bakplåtspapper. Låt rosta i ca 40-50 minuter och rör gärna om ett par gången under tiden. När granolan fått en härligt gyllenbrun färg är den klar. Låt den svalna och blanda sedan i:


Gott till granolan

Granola är supergott att hälla över en skål med naturell yoghurt eller filmjölk. Blanda gärna i lite färska frukter och bär efter tycke och smak för variation och ett extra tillskott av nyttigheter.