pulver till proteinpannkaka

Amerikanska Pannkakor (med eller utan protein)

Pannkakor till frukost? Absolut. Det är betydligt vanligare i USA än i Sverige men visst är det gott med något varmt och matigt på en helgmorgon. Här kommer ett recept på en lyxig frukost från Hittamatkassen.se.

  1. 3 ägg – Separera gulorna från vitorna på tre ägg. Ha all äggvita i en större bunke och äggulorna i en. Var noga med denna punkt så att inte gula och vita blandas. Vispa sedan vitan så det blir ett hårt skum.
  2. Torrvaror och mjölk – Blanda 2,5dl vetemjöl, 1,5dl mjölk och 1 dryg tsk bakpulver med äggulan så det blir en slät smet.
  3. Blanda – Nu ska vitan ner i den övriga smeten. Vispa inte kraftigt utan ”vänd” ner smeten istället.
  4. Stek – Pannkakorna ska stekas något tjockare än vanliga pannkakor. Ha smör i pannan och håll en låg värme. Det kommer att bildas små luftbubblor i smeten som bubblar upp. Man kan ha som riktmärke att vända pannkakan när dessa bubblor spricker.
  5. Servera – Vad passar till amerikanska pannkakor? Ja det är mest smaken som avgör. Men många väljer bort de klassiska pannkakspåläggen som sylt och grädde och tar istället lönnsirap eller honung.

Variant – Amerikanska proteinpannkakor

Lite nyttigare, snabbare och tillaga – men lite dyrare. Det kan sammanfatta de amerikanska proteinpannkakorna. När man köper proteinpannkaksmix är det bara att blanda pulvret med vatten och sedan steka pannkakorna. Dessa är alltid lite tjockare vilket gör att de till stor del liknar de amerikanska pannkakorna ovan. Smaken då? Ett tips är StarNutrition ”Protein Pancake Mix”som har den klassiska smaken av amerikanska pannkakor.

För den som vill göra mixen själv kan man utgå från recepten ovan men ta hälften med vetemjöl och hälften med proteinpulver. Till pannkakorna bör man sedan inte välja den kalorifulla lönnsirapen utan då hellre kalorifri pannkakssirap.

Lycka till med den amerikanska pannkakefrukosten.