laktosfri och glutenfria laktospannkakor

Vad innehåller proteinpannkaka?

 

Att proteinpannkakans främsta ingrediens är protein är inte oväntat. Men grunden kan bestå av olika slags protein vilka alla har sina specifika egenskaper. Dessutom skiljer sig de innehållsmässigt åt gällande både sötningsmedel, innehåll av ägg och vitamintillsatser.

Protein – Grunden i en proteinpannkaka är proteinet. Det kan exempelvis vara ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat från mjölk, vassleproteinsolat (mjölk), kalciumkaseinat, laktosfritt vassleprotein osv. Valet av protein avgör delvis om produkten blir laktosfri eller inte.

Utöver vilket slags protein som pannkakan innehåller så skiljer det sig även varumärkena åt utifrån mängd protein. Den mix som har högst andel protein (av de som recenserats på Proteinpannkaka.se) är High Protein Pancake med hela 66 % protein.

Smak och stabilisering – Med emulgeringsmedel skapas en jämn blandning och konsistens av den mix som sedan blandas med vatten/mjölk för att skapa proteinpannkakorna. De flesta har någon slags emulgeringsmedel även om det kan presenteras på olika sätt. Det kan exempelvis stå E414 och E471 vilka är emulgeringsmedel likväl som solroslecitin som också är detta. Det kan även finnas andra konsistensgivare. Smaksättning kan ske med något olika ingredienser.

Ägg – Det är vanligt att proteinpannkakor innehåller heläggspulver/äggpulver.

Sötningsmedel – Många proteinpannkakor är sockerfria. Däremot betyder det inte att alla sötningsmedel utelämnats. Sötning kan exempelvis ske med sukralos, stevioglykosider, aspartam m.m.

Omega 3 och vitamintillskott – Proteinpannkakor är betydligt nyttigare än klassiska pannkakor. Detta inte minst för personer som tränar mycket och behöver större mängd protein. Samtidigt finns möjligheten att tillföra exempelvis Omega 3 som är en fettsyra med flera fördelar.

En pannkaksmix som passar dig som vill få i dig mer Omega 3 är Self Omninutrition Protein Pancake. Denna har 3,1 % Omega 3 vilket gör det till den mix med högst halt av Omega 3 av de recenserade proteinpannkaksmixarna.

Spelar det någon roll?

Om det spelar någon roll vilken produkt du väljer eller inte beror på om du har allergi (vilket utesluter vissa produkter) samt vilket syfte som ligger bakom att du äter dessa. Söker du livsmedel med Omega 3? Tränar du mycket och vill maximera ditt proteinintag? Undviker du sötningsmedlet Aspartam och hellre prioriterar stevioglykosider? Läs på innehållsförteckningarna och våra recensioner för att hitta rätt.