Träna med bebis. På bilden ett par som tränar med sin bebis i bärsele
För att hålla Proteinpannkaka.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Träna med bebis – Inkludera motion i vardagen

Att bli förälder innebär ofta att träningsrutiner förändras. Men det betyder inte att du måste ge upp din träning! Med rätt strategi kan du inkludera din bebis i dina träningspass och på så sätt både få motion och stärka bandet mellan er. Här är våra bästa tips för mammor (och pappor!) som vill träna med bebis … och hur du kan använda din bebis som vikt.

Fördelar med att träna med din bebis

Att inkludera din bebis i träningen kan vara både roligt och effektivt. Fördelarna är många:

  • Bättre tidshantering: Du får motion medan du spenderar tid med ditt barn.
  • Stärker relationen: Fysisk närhet och lek kan främja anknytning.
  • Träning med lägre kostnad: Inga dyra medlemskap eller barnvakter krävs – din bebis är din träningspartner!
  • Roligare övningar: Din bebis kan göra ett träningspass både utmanande och underhållande.

Tips för mammor som vill träna med bebis

Att balansera bebistid och träning kanske inte alltid känns enkelt, men här är några smarta tips:

1. Bygg en träningsrutin som passar er båda

Små bebisar har ofta oförutsägbara scheman. Planera din träning när de är vakna och pigga, till exempel efter en tupplur eller ett mål mat. Glöm inte att vara flexibel; du kanske inte alltid hinner ett helt pass, och det är okej.

2. Använd rätt utrustning

En ergonomisk bärsele eller en stabil träningsmatta kan göra underverk för både din träning och bebisens komfort. Testa även en barnvagn som är designad för jogging om du vill springa med ditt barn.

3. Söker inspiration med träningsprogram

Många träningsplattformar och appar har speciella pass för föräldrar och deras barn. Du kan även hitta videos på YouTube som visar säkra och enkla övningar med bebis.

4. Inkludera bebisens leksaker

Om bebisen föredrar att sitta på sidan och leka kan du använda deras lekstund för att genomföra en kortare träningsrutin i närheten. På så sätt behöver du inte avbryta träningen för att hålla dem nöjda.

Så kan du använda din bebis som vikt

Din bebis kan bli en naturlig del av din träning genom att fungera som en extra vikt. Här är några säkra och enkla övningar att testa:

Knäböj

Håll din bebis nära ditt bröst (gärna i en bärsele för extra stabilitet) och gör långsamma, kontrollerade knäböj. Detta tränar både ben och bål.

Axelpress

Sitt på golvet med din bebis i händerna och lyft dem försiktigt upp mot taket. Engagera axlarna och coremusklerna för extra stabilitet. Var noga med att rörelserna är långsamma och mjuka.

Planka med bebis

Lägg din bebis framför dig på en filt eller lekmatta. Gå ner i plankposition och håll ryggen rak medan du tittar på din bebis och kanske till och med pratar eller gör roliga grimaser för att underhålla dem.

Utfall

Håll din bebis nära ditt bröst och gör utfallssteg framåt. Var noga med att hålla balansen och att varje steg är stabilt.

FAQ – Vanliga frågor om träning med bebis

Är det säkert att träna med bebis?

Ja, så länge du följer säkerhetsriktlinjer och använder lämpliga strategier. Var noga med att ha bra kontroll över både din egen hållning och bebisens position under övningarna. Rådgör gärna med barnmorska eller läkare om du är osäker.

När kan jag börja träna med min bebis?

Det beror på din egen återhämtning efter förlossningen. Många mammor kan börja med försiktiga övningar efter några veckor, men det är bäst att vänta på klartecken från din barnmorska eller läkare först. Det kan också vara bra att barnet har blivit tillräckligt stark för att hålla upp sitt eget huvud. Annars är det extra viktigt med kontroll och stöd för barnets nacke.

Vad gör jag om min bebis inte vill samarbeta?

Om bebisen blir ledsen eller orolig kan det vara bra att bryta och försöka senare. Stunder av lek eller interaktion mellan övningarna kan också hjälpa bebisen att vara nöjd längre. Försök att inte ta träningen på allt för stort allvar när du har en nyfödd. De kommer inte alltid samarbeta och vara nöjda. Träna den stund det går och avbryt om barnet inte längre vill.

Krävs det särskild utrustning?

Nej, oftast räcker det med det du redan har hemma. Men för vissa aktiviteter kan en bärsele eller yogamatta vara användbara.

Dela detta: