Omvandla miles till kilometer
För att hålla Proteinpannkaka.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Omvandla miles till kilometer

För den som älskar löpning kan det ibland vara klurigt att hålla koll på distanser och hastigheter när informationen presenteras i en annan måttenhet än man är van vid. Ofta ser man till exempel distanser och tider uttryckta i miles i internationella löparkretsar eller i träningsappar som använder engelska måttsystemet. Detta kan ställa till det för den som är van vid att räkna i kilometer. Därför är det bra att veta hur man enkelt omvandlar miles till kilometer och vice versa. I denna artikel går vi igenom hur du gör det, samt ger dig några snabba omvandlingstips för att förenkla din löpning!

Hur omvandlar man miles till kilometer?

För att omvandla miles till kilometer kan du använda dig av en enkel formel:

1 mile = 1,60934 kilometer

Det innebär att du multiplicerar antalet miles med 1,60934 för att få fram motsvarande distans i kilometer. Här är ett exempel:

  • 5 miles = 5 x 1,60934 = 8,05 kilometer

Enkel omvandlingstabell

För att underlätta omvandlingen när du snabbt vill få en överblick har vi sammanställt en tabell över de vanligaste distanserna:

MilesKilometer
11,609
23,218
34,827
46,436
58,047
69,656
711,265
812,874
914,483
1016,093

Hur använder du omvandlingen i praktiken?

Om du tränar med en app eller följer ett träningsschema som är uppställt i miles kan du använda tabellen ovan som ett hjälpmedel för att snabbt översätta distanserna till kilometer. Om du exempelvis har som mål att springa 3 miles, vet du nu att detta motsvarar cirka 4,8 kilometer.

Vanliga distanser omvandlade från miles till kilometer

Här är några av de vanligaste löpdistanserna omvandlade från miles till kilometer:

  • 1 mile – 1,6 kilometer
  • 3 miles – 4,8 kilometer (ungefär motsvarande 5 km-lopp)
  • 6,2 miles – 10 kilometer (10 km-lopp)
  • 13,1 miles – 21,1 kilometer (Halvmarathon)
  • 26,2 miles – 42,2 kilometer (Marathon)

Varför används miles och kilometer olika?

Anledningen till att olika måttsystem används beror på att det brittiska måttsystemet och det metriska systemet är dominerande i olika delar av världen. I USA och Storbritannien är miles standard för att mäta löpdistanser, medan de flesta andra länder, inklusive Sverige, använder kilometer. Därför är det viktigt att kunna göra omvandlingar när du tar del av internationell löparinformation.

Sammanfattning

Att omvandla miles till kilometer är enkelt när du känner till formeln. Multiplicera miles med 1,60934 för att få distansen i kilometer. För den som löptränar kan det vara till hjälp att ha en omvandlingstabell nära till hands, använda appar eller justera träningsklockan för att visa rätt mått. Oavsett om du föredrar att mäta dina löprundor i miles eller kilometer är det viktigaste att hitta ett system som fungerar för dig och hjälper dig att hålla koll på dina framsteg!

Dela detta: