Sälja proteinpannkakor & proteinpizza på marknad?

Med en stark hälsotrend borde efterfrågan vara ganska stor på proteinpannkakor på loppmarknader, mässor och marknader. Billigt att köpa in, smidigt att tillverka och relativt god förtjänst. Men var noga med eventuella tillstånd.

Som privatperson

Livsmedelsverket har en FAQ där en av frågor är om en person får sälja hembakade bullar och andra livsmedel utan att något tillstånd krävs. Svaret är att om försäljning sker av ”livsmedel utan att (du) är livsmedelsföretag omfattas du inte av kraven i förordningen

Det innebär att något krav på innehållsförteckning inte finns och att man inte heller behöver följa de restriktioner som finns för företag. Men det finns ändå ett krav på att en person som säljer livsmedel alltid har ansvar för att dessa är säkra.

Skulle det exempelvis visa sig att tillredning skett på ett sätt som gör att flera personer blir sjuka efter att ha ätit pannkakorna kan en undersökning ske om du varit oaktsam vilket i längden kan resultera i böter.

Så länge det sker i liten skala kan alltså en privatperson göra detta. Men skulle det ske i större utsträckning kan det klassas som näringsverksamhet vilket resulterar i att man behöver följa alla regler.

Som företag

Ett företag kan självklart sälja nystekta proteinpannkakor (eller annat livsmedel) på marknader och mässor. Detta oavsett om de tillverkar dem precis när kunden beställer eller om de tillverkas i ett restaurangkök varpå de sedan bara hålls kalla och micras vid beställning.

På vissa arbetsplatser läggs färdiga rätter i större dryckeskylar varpå de anställda betalar en summa för att snabbt köpa sig en dricka, mellanmål eller en hel måltid. En smidig lösning för att undvika sämre snabbmat som minipizzor och liknande.

Företag eller inte

Frågan allt cirkulerar kring är alltså om försäljning sker som företag eller inte. Eller rättare sagt om Skatteverket eller Livsmedelsverket anser att det bör klassas som näringsverksamhet även om någon F-skatt inte finns.

Som privatperson kan man exempelvis steka pannkakor och leverera till vänner och bekanta. Men börjar man göra reklam via Facebook eller med lappar på anslagstavlor blir det inte längre inom ”en begränsad krets”. Exempel klassas det oftast som näringsverksamhet om det är regelbundet. Att stå på en marknad behöver inte skapa problem – men om det sker på fem marknader under sommaren är det inte lika säkert längre. Det kan vara svårt att veta var gränsen går och är man osäker bör man i första hand vända sig till sin kommun då de har hand om frågor kring livsmedelshantering.

Goda & proteinrika recept

Det finns massor av spännande recept på proteinpannkakor och proteinrika pizzor! Båda maträtter är otroligt tacksamma då det går att variera i all oändlighet, och det är lätt att tillfredsställa många olika smakpreferenser samtidigt. Varför inte ladda med en hel ungsplåt med hembakad pizza? Dela upp den i olika sektioner med grönsakstopping, salami och bacon, och gör en söt pizza av den sista biten med valnötter, chevré och honung. Till frukost dagen därpå blir det ju så klart proteinpannkakor… Helgen är räddad!