Frågor och svar om LCHF (och goda recept)

 

Är du lite nyfiken på LCHF men vet inte riktigt vad det innebär? Här tar vi upp lite nyttig information för dig som funderar på om LCHF är något för dig. LCHF reglerar både blodsockernivån och fettlagringen och gör gott för dig som behöver gå ner i vikt, har diabetes 2 eller vill ha mer energi. Om du redan känner till LCHF och bara vill ha lite inspiration kan du kika in här där du hittar spännande lchfrecept som är både nyttiga och supergoda!

 

Vad är LCHF bra för?

LCHF har varit omtvistad under en längre tid men sedan 2005 har Socialstyrelsen godkänt en lågkolhydratkost som behandling av övervikt och diabetes typ 2. LCHF kan vara till fördel för dig även om du inte lider av varken övervikt eller diabetes. Det har visat sig effektivt för många med IBS och personer som känner sig trötta och hängiga på grund av ett sockerbegär som kan vara väldigt svårt att hålla i schack.

LCHF från ett fysiologiskt perspektiv

Vad händer egentligen i kroppen när vi går över till LCHF? Kroppen behöver väl kolhydrater, eller? När vi drar ner på vårt intag av kolhydrater och istället ökar intaget av fett, är det lätt att tänka att vi istället skulle gå upp i vikt. Men riktigt så är det inte.

Svängningar i blodsockret påverkar energin och humöret

När vi äter kolhydrater höjs blodsockernivån och det är då vår kropp börjar producera ett hormon som kallas insulin. Hormonet sänker blodsockernivån och lagrar även fett. När blodsockernivån har sjunkit, blir vi hungriga igen.

Svängningarna kan bli ganska påfrestande särskilt om vi äter snabba kolhydrater. Då blir vi snabbt hungriga igen, energinivån sjunker hastigt, vi kanske till och med får huvudvärk och blir griniga i humöret. Risken finns att vi desperat försöker balansera oss med att äta något som snabbt ger energi. Exempelvis en smörgås, en frukt eller en bit choklad.

Mer fett lagrar mindre fett

Om du istället äter mer fett och väldigt lite kolhydrater kommer produktionen av insulin minskas. Det betyder att det inte kommer lagras mycket fett i din kropp, det är ju en av insulinets uppgifter! Kroppen kommer heller inte ha tillgång till särskilt mycket kolhydrater, vilket resulterar i att kroppen kommer att börja hämta energi från det fett som redan ligger lagrat i din kropp. Fettförbränningen ökar helt enkelt.

Jämnare blodsocker

Mindre kolhydrater och mer fett bidrar till ett jämnare blodsocker. Men behöver vi verkligen inte kolhydrater alls? Jo, det gör vi. Vår kropp är så smart att den kan omvandla en del fett till kolhydrater. Kroppen kommer inte att omvandla onödigt mycket kolhydrater heller, istället omvandlas precis så mycket eller lite kolhydrater som kroppen behöver.

 

Vitaminer, mineraler och fibrer i LCHF-kost

Du undrar antagligen om vi inte går miste om väldigt mycket vitaminer, mineraler och fibrer när vi äter LCHF. Väldigt bra fundering! Vi behöver så klart allt det där, och det finns en risk att du går miste om vissa vitaminer och annat om du inte äter en varierad kost.

Fiber och LCHF

En tumregel för LCHF är att de kolhydrater du kan stoppa i dig (med måtta) och med gott samvete kommer från det som växer ovan jord. Broccoli, blomkål och vitkål är exempel på grönsaker med mycket fibrer i. Dessutom kan du tugga i dig lite solrosfrön, linfrön och psylliumfrön som magen också tycker om. Behöver din mage extra tillskott av nyttiga bakterier kan du syra dina grönsaker.

Vitaminer, mineraler och LCHF

Genom att äta kött, fisk, smör, vegetabiliska fetter, nötter, frön och lite grönsaker så får du faktiskt i dig det mesta! Spenat är exempelvis väldigt rikt på magnesium, broccoli innehåller mycket vitamin C (till och med mer än apelsiner) och vitamin D får du både från ägg och från solen.

 

Mer energi med LCHF

En stor anledning till att dina energinivåer ökar med LCHF-kost är för att fett innehåller ungefär 30 gånger mer energi än kolhydrater. Du får helt enkelt mer energi för varje kalori du spenderar på fett istället för kolhydrater. Fett är dessutom väldigt mättande vilket gör att du inte blir ”småhungrig” och sugen på något mellan måltiderna.

 

 

OBS! Om du har diabetes typ 2 och är nyfiken på om LCHF kan hjälpa dig, gör det i samråd med din läkare. Förändringar i kosten leder till förändringar i ditt behov av insulin – även om LCHF kan vara väldigt bra för dig behöver du en läkares översikt för att reglera insulinet i takt med att du ändrar din kost.