Måltidsersättningsbars – eller andra bars?

Det finns ett flertal olika bars att välja på – vilka lätt kan förväxlas. Då innehållet skiljer sig mellan de olika kategorierna bör man först se till vilket behov man har och därefter köpa bars från rätt kategori.

Här presenterar vi Måltidsersättnignsbars, proteinbar och energibar. Vad är skillnaderna? Vad ska väljas och när de ska ätas?

Måltidsersättningsbar:

Precis som namnet säger så är detta bars som är tänkta att ätas som ersättning för en måltid. Dessa har ett gott näringsinnehåll och finns med olika många kalorier. Ett bra sätt för den som vill kontrollera sin vikt utan att för den skull missa att få sig de nödvändiga mineraler och vitaminer som krävs. Generellt är det tänkt att dessa ska ätas under en längre period för att man därmed kan få resultat. Men en måltidsersättningsbar kan lika gärna användas vid enstaka tillfällen istället för den ordinarie måltiden. Lätta att ta med – var än man ska.

Vad ska man tänka på i val av bars? I en artikel på Topphälsa nämner de att dessa bars innehåller ”alla nödvändiga näringsämnen” samt ca 200 kalorier. Därmed kan man räkna med en viktnedgång på 3-5 kg per månad om man byter ut samtliga måltider mot bars. Självklart kan ännu bättre resultat ges om man även lägger om sin livsstil och exempelvis motionerar mer. Priset hamnar på 75-100 kr per dag.

Man bör däremot kolla innehållsförteckningen. En del har upp till 40 % kolhydrater via socker. Den stora risken är då att blodsockret skjuter i höjden, för att sedan ge en dipp. En dipp där risken är stor att du istället äter något dåligt. Äts dessa vid träning rekommenderas att man väljer produkter med hög nivå av protein och fiber.

Proteinbar:

En bar som har hög andel protein. Detta i förhållande till innehållet av fett samt kolhydrater. Ett smidigt sätt att få i sig mer protein. Därmed har en proteinbar en liknande funktion som en proteindrink. Det som däremot skiljer dessa produkter mot varandra är att en proteinbar även ger en större mättnadskänsla. Många väljer även proteinbar som ett mellanmål, snack eller när man är sugen på något ”lite extra”.

En normalstor bar innehåller 17-18 gram protein. Det som skiljer dem åt är smak, mängd protein, mängd kolhydrater och storlek. En variant är är så kallade ”låghydratbars” vilket är proteinbars som passar inom olika dieter. En viss mängd av kolhydraterna kan vara utbytta till sockeralkoholer vilket därmed gör att mängden kalorier minskar.

Inom proteinbars finns även ”återhämtningsbars”. Dessa har fler kolhydrater men fortfarande en hög mängd protein. Kan ätas direkt efter ett hårt träningspass för att därigenom snabbt få energi samtidigt som proteinet bidrar till muskelbygget. Är målet att få en ännu större mängd kolhydrater är det istället en energibar som ska väljas.

Vilken bar du ska köpa beror därmed på vad du prioriterar. I ett test (se ”vilken proteinbar är bäst?”) lyfter de upp ”pris, smak, innehåll och kundbetyg” när de olika betyget sätts. Det är även de punkter man kan tänka på och avgöra vad man prioriterar. . Ett tips är att köpa enstaka bars i början för att testa vilka man tycker om. Därefter kan pengar sparas på att köpa hela lådor.

Energibar:

I jämförelse med en proteinbar så har en energibar betydligt mer kolhydrater. De som främst väljer dessa är idrottare inom sporter där uthållighet är viktigt. En energibar ger snabb energi till kroppen vilket gör att man kan fortsätta att prestera på hög nivå. Energibar kan även intas direkt efter ett hårt träningspass för att snabbt få energi. Ibland används även dessa bars av personer som har svårt att gå upp i vikt. Man kan då äta dem som mellanmål för att öka intaget av kalorier.