Leva med matallergi
Att leva med matallergi – Det finns idag många alternativ!

För många är restriktioner av dieten en del av livet. Allergier mot gluten, laktos och ägg är något många får leva med hela livet, eller stora delar av det. Idag finns det många alternativ till dessa tre basvaror som svenskar har haft som grund för sin mat i många generationer.

Ca 15% av Sveriges befolkning tros ha någon form av matallergi. Det kan ge milda reaktioner som gasig mage och hudutslag till mer allvarliga som svullna luftvägar. De som är värst drabbade kan få så allvarliga reaktioner att livet är i fara.

Pannkakor innehåller tre av de ingredienser som flest av de som lever med födoämnesallergi är allergiska mot, ägg, vetemjöl och mjölk. Ofta är reaktionerna på dessa ämnen milda men obehagliga som magknip och diarré. Men det har gjort att många har valt att inte äta pannkakor för att undvika följderna.

 Alternativa produkter

Utbudet av alternativa produkter har dock ökat snabbt de senaste åren, nu har de flesta butiker många alternativ i olika prisklasser att välja på. Något som bidragit till den snabba utvecklingen är att och många som inte är allergiska väljer bort till exempel gluten och mjölk-produkter av andra skäl än allergi.

Handla mat på nätet – Bra alternativ för allergiker

Det finns alltså gott om alternativa ingredienser för att variera den klassiska maträtten till en nyttigare och mer mättande anrättning som även låter de som lever med matallergi avnjuta denna klassiker.

  • Byter du ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl kan även du som allergisk eller som är glutenkänslig njuta av den härliga pannkakor.

 

  • För den som är laktosintolerant så finns det laktosfri mjölk och smör, och är det mjölkproteinet som ställer till det så finns det gott om alternativ som är gjorda på veganska alternativ, havredryck smaksatt med jordgubb kan lyfta dina pannkakor till nya höjder.

 

  • För den som inte tål ägg kan man steka pannkakor helt utan ägg eller ersättare, men det går att ha i kikärtspad eller linfröavkok för att få till motståndet som ägg ger.

 

Ofta kan dessa ingredienser vara dyrare i inköp, på sidor som Matspar kan du jämföra priserna på dina varor från flera olika butiker. Det kan göra att det går att hitta den billigaste maten som just du är ute efter den här gången.

Dessutom får du alternativ på ingredienser som kanske inte finns i din närmaste matvarubutik.

Tre förslag på alternativa ingredienser till de klassiska pannkakorna

Utan gluten och laktos

  • Glutenfri mjölmix
  • Salt
  • Havremjölk
  • Ägg

Veganska

  • Malda havregryn
  • Veganskt protein med smak av vanilj
  • Bakpulver
  • Salt
  • Kolsyrat vatten

Det här visar bara ett snabbt urval av alla de goda recept på alternativ till de klassiska pannkakorna som har varit en given maträtt för svenskar på torsdagar i generationer. Testa dig fram till det som faller dig i smaken och våga gå utanför recepten och ta fram just din nya favorit på denna ursvenska variant på snabbmat.